Inzicht
Zorgdeclaratie uitbesteden? Zo maakt u de businesscase
Als u zich wilt focussen op uw kerntaak, dan is de kans groot dat u overweegt om managed services af te nemen voor uw zorgdeclaratie. Alleen schrikken sommige zorgorganisaties als ze de kosten zien: daarvoor kunnen ze toch net zo goed iemand aannemen?! Maar deze organisaties vergissen zich. De businesscase valt namelijk altijd positief uit voor uitbesteden. Hoe dat zit? We leggen het uit.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom zorgorganisaties geen passende businesscase kunnen maken voor het uitbesteden van hun zorgdeclaratie. Ten eerste denken ze alleen aan de kosten voor medewerker die al in dienst en aan het werk is. Daarbij denken ze echter niet aan het werven van die medewerker, het behouden van die medewerker of perioden van ziekte en verlof waarin die medewerker niet aan het werk is.

Aanvullende kosten waar u aan moet denken

Ten tweede denken ze alleen aan de salariskosten voor die ene medewerker, maar niet over de salarissen van HR-medewerkers die ervoor zorgen dat medewerkers betrokken blijven. Of de ondersteuning vanuit directie of management. Maar heeft u ook nagedacht over aanvullende kosten voor software. Als u zelf een medewerker aanstelt voor zorgdeclaratie, dan heeft u daar óók een oplossing voor nodig die die medewerker ondersteunt.

Ten derde denken deze organisaties alleen op de korte termijn, een tijd waarin niets misgaat. Maar hoe gaat u om met uitzonderingen en veranderingen? Stel dat een gemeente zijn tarieven verandert, hoe blijft de medewerker daarvan op de hoogte? En als het misgaat, heeft de medewerker dan genoeg tijd om de afkeuringen op te lossen? Het antwoord is vaak ‘nee’, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.

Waar u bij uitbesteden niet meer aan hoeft te denken

Als u kiest voor uitbesteden, dan hoeft u zich niet te bekommeren om vakantiedagen, zwangerschapsverlof of ziekte. U hoeft geen experts te werven en ervoor te zorgen dat hij of zij betrokken blijft. Geen opleidingskosten en geen zorgen over een tijd waarop uw medewerker vertrekt. Als u kiest voor uitbesteden, heeft u altijd een medewerker tot uw beschikking. U hoeft alleen maar de controles uit te voeren en akkoord te geven.

Maar waar zorgorganisaties vooral niet bij stil staan, is dat het vinden van declaratiespecialisten geen gemakkelijke opgave is. Daarom zetten veel zorgorganisaties een zorgmedewerker of een algemeen opgeleide administratieve medewerker aan het werk. Maar daarmee heeft u geen enkele garantie dat zorgdeclaraties correct en op tijd worden verstuurd. Hoeveel tijd en geld kost het om afkeuringen te herstellen?

U neemt garanties af, betaalt voor resultaat

Als u uw zorgdeclaratie uitbesteedt bij Care Expert, daarentegen, koopt u niet alleen de services, maar juist ook het resultaat. En dat resultaat is 100 procent op tijd en correct verstuurde declaraties. Daarmee voorkomt u dat u geld moet voorschieten, maar ook dat u korting krijgt op uw budgetten omdat u uw zaken niet op orde heeft. Zelfs al loopt u één procent mis, als u een miljoen omzet, dan is dat toch een duur geintje.

Maar laten we het nog concreter maken, want hoe berekent u uw businesscase? Hieronder een voorbeeld:

U ziet links de totale jaarlijkse kosten die u maakt als u zelf 1,5 FTE in dienst neemt om uw zorgdeclaratie te verzorgen. Rechts daarvan ziet u de kosten voor de controller die de laatste controles uitvoert voor de declaraties die wij klaarzetten. Uiteraard bent u daaraan minder kwijt, maar dat wordt opgevuld door de kosten die u betaalt voor onze managed services. Tot nu toe kunt u nog prima zelf iemand in dienst nemen.

Minder managementondersteuning nodig

Maar als u al kijkt bij managementkosten, dan ziet u dat de kosten bij het afnemen van Managed Services flink lager zijn. Dat heeft ermee te maken dat u resultaat afneemt en dat resultaat wordt helder gecommuniceerd in managementrapportages. Dat betekent minder vragen, minder benodigde sturing en dus minder bijkomende kosten. Ook het management kan zich door het uitbesteden van zorgdeclaratie richten op hun kerntaak.

Daaronder lopen de kosten nog verder op. Bijvoorbeeld bij de accountantscontrole. De kans is groot dat de declaratiespecialist geen tijd heeft om goede rapportages te maken die nodig zijn voor de accountant om te bepalen of zorg rechtmatig is verleend. Daarom schakelt u een consultant in en die consultants zijn doorgaans niet goedkoop. Op deze kosten (en de andere kosten in het onderste deel van de lijst) kunt u besparen als u uitbesteedt.

Download nu de spreadsheet om zelf de businesscase te maken!

Wilt u zelf de businesscase maken? Wij maken het eenvoudig voor u. We stellen de spreadsheet aan u beschikbaar, zodat u zelf op uw gemak de berekening kan maken. Begin met linksboven het aantal cliënten in te vullen en ga zo verder het rijtje af. Sommige berekeningen worden vanzelf gemaakt, maar bijvoorbeeld de kosten voor uw softwarepakket vult u zelf in.

Laat uw gegevens achter en dan sturen we de businesscase naar u op!

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.