Inzicht
Veranderingen in de zorg, nieuw ECD? Schakel sneller met een cliëntdatabronsysteem
Uw ECD staat centraal in uw zorgorganisatie, want het leveren van zorg is uw kerntaak en de oplossing die u ondersteunt, is dan ook de centrale spil. Alleen: wat als uw huidige ECD niet meer aansluit op uw werkzaamheden en u een nieuw ECD wil optuigen? Datamigratie is het hoofdpijndossier van elke overstap. Hoe zorgt u dat de overstap minder moeite kost? Door te werken met een cliëntdatabronsysteem.

Uw Elektronisch CliëntenDossier (ECD) is de centrale spil in uw organisatie als het gaat om het ondersteunen van uw zorgprofessionals. Van de eerste indicatie tot geleverde zorg en vooruitgang: alles wordt opgeslagen en u heeft uw ECD uitgekozen om het registreren van deze informatie te vereenvoudigen. Maar uw organisatie ontwikkelt zich verder; u wil minder administratiedruk voor uw zorgprofessionals of de zorg verandert waardoor processen anders verlopen.

Hoe ondersteunt u mij in het migreren van mijn data?

U besluit daarom een nieuw ECD aan te schaffen. We gaven u al inzicht in de vragen die u mag stellen aan uw potentiële softwareleverancier of IT-partner in deze blog. Een vraag die u hieraan mag toevoegen, is: hoe gaat u mij ondersteunen in het migreren van mijn data, nu én in de toekomst? U bent misschien gefocust op het huidige moment, maar denk ook na over toekomstige migraties. Hoe zorgt u dat die datamigratie in de toekomst niet weer zo’n hoofdpijndossier wordt?

Wij raden onze klanten aan om te werken met een cliëntdatabronsysteem. Het is een mondvol, maar het betekent dat u een oplossing kiest waar een masterrecord van uw cliëntdata te vinden is. Dat kan een ECD zijn, maar de kans is groot dat u sneller van ECD wisselt om uw zorgprofessionals in de toekomst ook optimaal te ondersteunen, dan dat u wisselt van een backofficeoplossing zoals onze zorgdeclaratieoplossing Care2Declare dat is.

De voorwaarden waaraan een bronsysteem moet voldoen

Welke oplossing u ook als leidend kiest, een cliëntbronsysteem moet aan een aantal voorwaarden voldoen zodat u er optimaal van kan profiteren:

  1. Het systeem is eenvoudig te koppelen met andere systemen, bijvoorbeeld door middel van een API. Zo kan data eenvoudig tussen de verschillende oplossingen uitgewisseld worden, waarbij het bronsysteem leidend blijft;
  2. Het systeem ontwikkelt mee met de veranderingen in de zorg, zodat bijvoorbeeld aanvullende informatie gedocumenteerd kan worden;
  3. Het systeem heeft beveiliging in de kern van de oplossing.

Voldoet het cliëntdatabronsysteem aan deze voorwaarden, dan zijn er drie belangrijke voordelen te noemen:

  1. U heeft één masterbron waarin alle data volledig en correct zijn: best-of-breed biedt u de kans om de beste oplossingen voor uw zorgprofessionals en andere medewerkers in uw organisatie in te zetten. Kies daarbij één systeem als leidend als het gaat om cliëntdata. Door de andere oplossingen te voeden met de data uit de masterbron, maakt het niet meer uit welke oplossing u aanhaakt: u werkt altijd met correcte en actuele data.
  2. U kunt flexibel blijven: het belangrijkste voordeel van elke best-of-breed applicatieomgeving is de flexibiliteit, die u nodig heeft om mee te kunnen in de wereld van vandaag de dag. COVID-19, om het voorbeeld nog maar eens aan te halen, maakte goed duidelijk dat we snel moeten kunnen schakelen. Dat kan als u kiest voor een cliëntdatabronsysteem: u hoeft geen data uit het ECD meer te migreren, met een bronsysteem is het maken van een nieuwe koppeling genoeg. Zo kunt u sneller dan ooit reageren en anticiperen op veranderingen.
  3. U kunt eenvoudig voldoen aan de privacy-eisen volgens de AVG: cliënten kunnen te allen tijde eisen dat ze hun gegevens mogen inzien en hun gegevens worden gewist. Als u data over allerlei oplossingen heeft staan, dan wordt dat een heel karwei. Met een cliëntdatabronsysteem hoeft u maar één bron te raadplegen. U kunt informatie eenvoudig delen en wissen.

Waarom Care2Declare kiezen als cliëntdatabronsysteem

Care2Declare voldoet aan de eisen van een databronsysteem: elke drie weken brengen we verbeteringen aan in de oplossing. Beveiliging zit in de kern van de oplossing en we werken met de Care2Connect API waarmee de oplossing eenvoudig te koppelen is met andere systemen. Veranderingen in wet- en regelgeving worden ruim op tijd doorgevoerd in de oplossing, zodat aanvullende gegevens ingevuld kunnen worden.

Maar, welke oplossing u ook kiest, denk naast de voordelen ook na over de eventuele kosten die u bespaart als u kiest voor een centraal systeem om uw data te beheren. U bespaart tijd en kosten tijdens de migratie. U bespaart op eventuele boetes als u uw cliëntdata volgens de AVG niet op orde heeft. U bespaart uzelf vooral veel hoofdpijn omdat u weet dat de data die in al uw applicaties wordt gebruikt, kloppen en actueel zijn.

Wilt u meer weten over Care2Declare om uw zorgdeclaratie te vereenvoudigen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.