Inzicht
Waarom 2021 een goed jaar is om zorgdeclaratie aan de experts over te laten
In veel zorgorganisaties is zorgdeclaratie een bijzaak. De zorgadministratie-afdeling is klein en met reden: daar ligt niet de kerntaak van de organisatie. Alleen vraagt zorgdeclaratie om aandacht, zeker als u kijkt naar de wijzigingen die nu al bekend zijn voor 2021. Daarom besluiten steeds meer zorgorganisaties om zorgdeclaratie uit te besteden. We geven u vijf redenen waarom 2021 daar een uitermate goed jaar voor is.

Natuurlijk zien wij zorgdeclaratie als een specialisatie, maar dat is met reden: we zagen dat de administratiedruk bij zorgorganisaties boven het hoofd groeide. Daarom is Care Expert ontstaan en daarom ligt onze focus op het vereenvoudigen van processen en het ontzorgen van onze klanten. Bent u nog niet overtuigd? Neem dan de veranderingen van afgelopen jaar en de voorspellingen voor komend jaar mee in uw overweging. Door te werken met een declaratiespecialist:

1. Krijgt u achterstallige declaratie ook vergoed

Afgelopen jaar was niet alleen voor Cure een impactvol jaar. Hoewel in de media misschien de grootste aandacht uitging naar ziekenhuizen, had Care te maken met kwetsbare cliëntgroepen die nog kwetsbaarder werden, met persoonlijke zorg die ineens op afstand moest worden verzorgd en meer cliënten die na opname in het ziekenhuis moesten worden opgenomen in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Deze extreme druk op uw organisatie heeft niet alleen zijn weerslag gehad op uw zorgprofessionals: ook uw zorgadministratie kreeg een klap. Ineens moest iedereen thuis werken, moest zorg anders geregistreerd worden en moest voor extra compensatie meer geregistreerd worden. Dat leidde tot meer administratiedruk en zo werd het steeds lastiger om alle geleverde zorguren ook daadwerkelijk correct en op tijd te declareren.

Een declaratiespecialist werkt niet alleen met declaratie van nu, maar kijkt ook naar achterstallige en afgekeurde declaraties. Welke kunnen nog ingediend worden, welke informatie is daar nog voor nodig, kan contact met de financier daar verschil in maken? Sommige zorgorganisaties lopen miljoenen mis door afgekeurde declaraties en zorguren die tussen wal en schip zijn gevallen. Daar kan een declaratiespecialist uitkomst in bieden.

2. Zijn uw declaraties altijd up-to-date volgens de laatste wetswijzigingen

We bespraken de wetswijzigingen voor 2021 in een vorige blog. Daarin werd bijvoorbeeld de iWlz kort toegelicht, waarvan versie 3.0 van kracht wordt in 2021. De wijzigingen hebben onder andere gevolgen voor hoe u declaraties indient en welke informatie u terug kunt verwachten. Een declaratiespecialist is hiervan op de hoogte, kan eenvoudig de juiste informatie uitvragen en waarborgt dat ongeacht welke veranderingen ook op stapel staan, uw declaraties altijd correct en op tijd worden ingediend.  

3. Bent u flexibel bij pandemieën

Uw zorgadministratie-afdeling is waarschijnlijk ingericht om de werkzaamheden rondom standaard zorgdeclaraties te kunnen uitvoeren. Maar wat gebeurt er als er een pandemie voorbijkomt: hoe weet u welke aanvullende financiële ondersteuning beschikbaar is? Hoe weet u welke (aanvullende) informatie u moet registreren? Hoe gaat u om met verhoogde administratiedruk?

Declaratiespecialisten zijn altijd op de hoogte van de wijzigingen, hoe korte termijn die ook plaatsvinden, aangezien dat hun kerntaak is. Anders dan uw kerntaak, het leveren van zorg. Daarom bieden ze uw organisatie flexibiliteit in tijden van crisis. Maar ook als het gaat om bijvoorbeeld de uitbreiding van uw organisatie of het uitbreiden van het type zorg dat u biedt, kan een declaratiespecialist snel schakelen.

4. Bent u minder kwetsbaar voor uitval

U wilt niet denken aan ziekte en uitval, maar u kunt zomaar met te veel werk en te weinig medewerkers zitten. We schreven al eerder in deze blog over wat u kunt doen om uitval op te vangen. Dat doet u deels door processen en data centraal te beleggen, zodat een collega werk eenvoudig over kan nemen. Maar zeker bij plotselinge en langdurige uitval biedt fullservice zorgdeclaratie uitkomst.

5. Focus op de kerntaak

De allerbelangrijkste reden waarom zorgorganisaties klant bij ons worden, is dat ze niet meer afgeleid willen worden van hun kerntaak: het leveren van zorg. Sommige grotere organisatie zien zorgdeclaratie wel tot hun kerntaak, maar de vraag is: waar geeft u uw geld en tijd liever aan uit? Aan overhead en het management van uw administratieafdeling? Of aan uw zorgverleners en de ondersteuning van die professionals? Aan u de keus!

We gaan graag vrijblijvend het gesprek met u aan over uw uitdagingen. We bieden fullservice zorgdeclaratie, maar ook specifieke en kortdurende diensten om uw zorgdeclaratie bij te werken. Daarom bespreken we in het gesprek graag tegen welke uitdagingen u aanloopt en hoe wij u specifiek kunnen helpen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.