Inzicht
Uw oude EPD uitfaseren? Onvermijdelijk, maar niet zo moeilijk als u denkt
Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar de pandemie heeft het alleen maar versneld: de wens om zorgproducten te veranderen, te digitaliseren, zodat we patiënten en cliënten direct kunnen helpen en ze niet eerst weken moeten wachten voordat ze langs kunnen komen op de praktijk. Alleen: dat vergt ook nieuwe software, zowel voor het primaire proces als de bedrijfsvoering. Maar waar begint u?

Het veranderen van software is geen makkelijke opgave. Tenminste, zo willen de grote EPD-boeren u doen geloven. Het klinkt ook logisch, want monsterlijke EPD’s compleet en in een bigbang-aanpak vervangen, vergt moed. Maar blijven zitten is ook geen optie, aangezien die grote pakketten misschien veel functionaliteiten bieden, maar niet kunnen meebewegen met de realiteit die afgelopen jaar vrij disruptief is geweest voor al uw zorgprocessen.

We schreven al eerder over onze migratie-aanpak: procesmatig, volledig ondersteund en gefaseerd. U leest hier hoe wij u helpen met uw migratie naar Care2Declare.

Buitenlandse investeerders kiezen innovatieve software

U heeft het misschien ook al gelezen in de krant: investeerders uit het buitenland investeren in vernieuwende Nederlandse software om patiënten sneller te helpen. Bijvoorbeeld door hulp te bieden via een app of virtuele afspraken. Dat is geen vreemde ontwikkeling: het aantal jongeren en volwassenen dat het even niet meer weet, is flink gestegen. Iedereen persoonlijk een afspraak aanbieden, is niet alleen onwenselijk, maar ook vaak onhaalbaar.

Uw zorgverleners zijn zich daarvan bewust: zij weten precies wat hun patiënten nodig hebben. Wat ze alleen niet nodig hebben, is de druk om na een gesprek nog urenlang rapporten in te vullen. Ze hebben geen verouderd EPD nodig die hun creatieve flow ondermijnt: zieke mensen helpen, dáár krijgen ze energie van. Wilt u ze in die flow laten? Dan gaat u op zoek naar innovatieve tools die ze in hun werk ondersteunen.

3 stappen om van uw monster-EPD af te komen

Als u de overstap naar innovatieve EPD’s en aanvullende tools zo eenvoudig mogelijk maken, dan doorloopt u drie stappen:

1. Basis leggen met een systeem voor uw stamgegevens

Wilt u in de toekomst snel kunnen schakelen en nieuwe oplossingen in gebruik willen nemen? Dan zou het fijn zijn als u niet elke keer uw patiëntgegevens hoeft te migreren. Leg daarom het fundament met een bronsysteem, zoals Care2Declare. In Care2Declare staan alle cliëntgegevens en die worden eenvoudig zichtbaar gemaakt in de nieuwe tool die u ondersteunt in bijvoorbeeld het opzetten van een nieuw zorgproduct.

2. Zoek per zorggroep de juiste tooling

We stappen af van het idee dat u één oplossing, één EPD nodig heeft om te accelereren. Waar u jongere patiënten misschien het best helpt via een app, is het handiger om met oudere patiënten te videobellen of fysiek langs te gaan. In plaats van één oplossing te kiezen waar beide opties net niet lekker werken, kiest één specifieke, best-of-breedoplossing voor de chatfuncties en één specifieke tool om veilig en eenvoudig te videobellen.

Wat is best-of-breed? En welke voordelen levert deze strategie u op? Lees hier verder.

Doordat alle tools gekoppeld zijn aan het bronsysteem, voorkomt u dat u meerdere systemen moet bijhouden als het gaat om patiëntgegevens. Want natuurlijk komt het voor dat uw zorgverleners patiënten waar ze eerst alleen mee chatten later persoonlijk ontvangen op de praktijk. Dan wilt u niet eerst alle gegevens moeten opvragen of moeten overtikken om alle systemen bij te houden.

3. Per stap pelt u het oude EPD af en vervangt u het met de oplossing naar keuze

Misschien wel het allergrootste voordeel van deze aanpak? U hoeft niet langer de overstap te maken met een bigbang implementatie. Geen jarenlange trajecten, maar per onderdeel uw ECD uitfaseren en in sprints toewerken naar het meest ideale systeem voor uw zorgverleners. Doordat uw patiëntgegevens in het bronsysteem staan, maakt het daarbij niet uit als u halverwege van spoor moet wijzigen omdat de tijden veranderen.

Waar wij als Care Expert vooral tegen ageren is de lock-in die veel EPD-leveranciers realiseren door zulke grote monsterpakketten te implementeren. Het klonk misschien goed toen u eraan begon, maar als u mee wilt met de tijden, dan kan het niet anders dat u andere tooling vindt die beter past bij uw realiteit. Laat u dus niet foppen door uw huidige softwareleverancier: het kan écht anders.

Wilt u sparren over uw uitdaging? En hoe u een migratie er voor u uit komt te zien? Neem contact op!

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.