Inzicht
Jaarovergang in de zorg zonder stress? Care Expert helpt u op weg
Inmiddels is het najaar in volle gang en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat we 2021 financieel afsluiten en de overgang maken naar 2022. Om die jaarovergang in uw zorgorganisatie zo soepel mogelijk te laten lopen, is het raadzaam om nu al te starten met het voorbereiden van uw software. Waarom dat zo is en hoe u dat doet leggen we graag uit in deze blog.

Misschien lijken de kerstdagen nog ver weg, maar de elf werkweken die we nog hebben voordat de feestdagen aanbreken, zijn waarschijnlijk snel om. Daarom raden we u aan om alvast tijd in te plannen voor het afronden van 2021 en voor de voorbereidingen op 2022. Denk hierbij aan productwijzigingen, nieuwe contracten én het inrichten van uw ECD en declaratiesoftware.

Belangrijke wijziging binnen de FZ, GZ en GGZ is dat het zorgprestatiemodel in gebruik genomen wordt in 2022. We schreven al eerder over het zorgprestatiemodel. In deze blog leest u wat het zorgprestatiemodel betekent voor u als zorgorganisatie in de GGZ, GZ of FZ.

Doelen voor een soepele jaarovergang

Net als u willen wij dat de jaarovergang soepel verloopt en om u te helpen hebben we ook dit jaar weer doelstellingen opgesteld. Bekijk hieronder om welke doelstellingen het gaat en bepaal welke acties daarvoor uitgevoerd moeten worden.

Dit zijn de doelstellingen voor de jaarovergang 2021-2022:

  • De in 2022 door u te leveren zorgproducten, inclusief financiering, afdeling, prijs- en budgetafspraken zijn bekend: voor deze stap sluit u alle benodigde contracten af met uw financiers. Houd ook rekening met budget- en omzetplafonds;
  • De productencatalogus is ingevuld en ingevoerd in de declaratiesoftware: als u weet welke producten u in 2022 levert en hoe die verschillen van 2021, dan kan uw softwareleverancier de aanpassingen doen in het systeem;
  • De cliëntpopulatie, inclusief financiering en financier zijn bekend: u koppelt cliënten in zorg aan de juiste financiering. Zo kunt u ook nagaan of er nog wijzigingen in het berichtenverkeer nodig zijn. Zorgorganisatie in de FZ, GZ of GGZ en u declareert nu nog een DB(B)C-traject? Dan weet u nu welke cliënten over gaan op het zorgprestatiemodel;
  • De werkafspraken 2022 zijn vastgelegd: ook uw interne processen moeten aangepast worden op de wetswijzigingen. Neem daarin ook mee wie wat uitvoert voor welke datum;
  • U heeft 2021 afgesloten: onderdeel van de overgang is het afsluiten van 2021. Dat betekent dat u zorgt dat u zo snel mogelijk alle declaraties over 2021 indient bij de financier.

Het behalen van bovenstaande doelstellingen kost best even tijd, maar die tijd is zeker waardevol. Wie zijn jaarovergang pas in januari regelt, kan per ongeluk foutieve declaraties sturen of het kan voorkomen dat u zorg uit 2021 helemaal niet meer kan declareren. De correcties die u dan achteraf moet maken, zullen nog veel meer tijd kosten.

Wilt u ondersteuning bij de jaarovergang? Neem dan contact op met onze declaratiespecialisten.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.